Les Kaninchen de Ravensbrück


Primer, us vull donar quatre pinzellades sobre camp de concentració de Ravensbrück, la seva localització i la seva situació. Seguidament podreu llegir sobre els diferents tipus d'experiments que es van practicar a Ravensbrück.


Està situat a prop de Fürstenberg (Mecklenburg) aproximadament a 90 km de Berlín.

Localització
 Va ser construït l'any 1938 per l'ordre directa de Heinrich Himmler i el van obrir el 15 de maig del 1939. Va estar en funcionament, ni més ni menys que 6 anys, fins al maig del 45.




Població

Primerament, el camp de Ravensbrück no s'havia plantejat per encabir tantes dones com les que va acabar contenint, però al fer falta més espai, hi van anar fent ampliacions. A més a més, en una d'aquestes van fer una secció per a homes. Encara que no van arribar a ser ni 22.000 homes.

Estances

Al maig del 45 havien passat pel camp un total, aproximat, de 153.000 persones; 132.000 dones, d'elles, només hi havia un 
15,1% de jueves, la resta eren preses polítiques (83,54%), 
testimonis de Jehovà (1,11%), asocials (12,35%), les dones que creien que estaven "segures" respecte al govern nazi, les noies de raça ària que vivien en una casa sense mare o sense pare, les que no es volien unir a les joventuts hitlerianes, lesbianes, noies que preferien la ciutat abans que anar a treballar al camp...



Bundesarchiv Bild 183-1985-0417-15, Ravensbrück, Konzentrationslager.jpg
Dones treballant al camp

Defuncions

Allà mateix, van morir aprox. 863 nadons nounats, encara que no se sap quants avortaments es van practicar, se sap que van ser molts.
En total van morir 92.000 persones, per fer-nos una idea, més del doble de persones que viuen actualment a figueres.


Sistema de marcatge


Allà seguien el mateix sistema de 

marcatge que a tots els altres camps per a les seves preses. 
Trossos de tela amb una figura concreta d'un color concret.
Cada color significa un estament social a dintre del camp i així es podien reconèixer.




Experiments

Al camp de Ravensbrück, podem diferenciar tres tipus de proves o experiments diferents.

Una de las mujeres esterilizadas en el campo de concentración. (Cordon Press)
Dona esterilitzada
El primer és el més complexe. L'esterilització. Habitualment practicada a les dones mitjançant raigs-x, cirurgia invasiva o verí. Aquesta pràctica era la més utilitzada, ja que les dones en els camps eren abusades i maltractades, tant pels homes presoners del mateix camp, com pels nazis que el custodiaven
Per tant, es necessitava evitar que més nens dels que ja entraven diàriament, nasquessin en pèssimes condicions sense ser de raça ària o que tinguessin sang jueva o comunista. Encara que, moltes vegades, aquesta esterilització només servia per a fer sofrir a la dona, ja que no funcionava.
Imatge relacionada
Dones del camp en roba interior

El segon experiment són les proves que feien amb Sulfamides. Les sulfamides són antibiòtics no gaire corrents. Utilitzaven a les dones com a conillets d'índies (Kanincha, conill en alemany), els hi feien ferides, que es podrien fer els guerrers nazis en camp de batalla, i els hi aplicaven diferents tipus d'antibiòtics i desinfectants, entre ells les sulfamides, i analitzaven la reacció, estudiaven els diferents tipus d'infecció i l'evolució...  
Experiments amb Sulfamides

El tercer experiment tracta al trasplant d'ossos, teixits musculars i pell. Per poder estudiar les diferents formes de trasplantació, l'adaptació, les amputacions i diferents tipus de pell. Va haver molta gent que va acabar amb greus infeccions, sense parts del cos o directament morta.
Resultat d'imatges de fotografias de los experimentos de ravensbruck
Experiment amb trasplant de teixits musculars

Després d'haver fet un petit estudi sobre Ravensbrück, he pogut sentir el que van patir aquelles dones. He pogut viure amb els seus ulls tot el sufriment i això m'ha fet mal per veure fins al on ha pogut arribar la humanitat.
I per a que aquest tipus de massacre no es repeteixi s'ha de mentalitzar a tota la societat sobre la memòria històrica i el mal que es va fer i sobre tot el sufriment que van patir.




Comentaris

Entrades populars